Σε επιστολή του ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος (Γιανουλλάτος), αντιπαρέρχεται την υποτιμητική παρουσίαση του αλβανού ιστορικού Kristo Frasheri για το πρόσωπό του, σε άρθρο που αναφερθήκαμε –και εμείς- σχετικό με τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, του ομογενούς από τη Χιμάρα και τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, Μπολάνο και Ντούλε.
Η εφημερίδα «Gazeta Shqiptare» έχει τον τίτλο:
«Γιανουλλάτος: Η υπόθεση ‘Γκούμα’ όπως την παρουσίασε ο Kristo Frasheri, και γράφει:
« Ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος Γιανουλλάτος, εξηγεί και διαψεύδει την τοποθέτηση του ιστορικού Kristo Frasheri για το ατύχημα και τις εντάσεις στη Χιμάρα. Μιλά, επίσης, και τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις και τη μεταρρύθμιση της Αλβανικής Εκκλησίας»
Ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος απαντά με επτά παραγράφους σε σημεία του δημοσιεύματος που είχε το τίτλο « Οι Μπολάνο και Ντούλε να ζητήσουν συγνώμη από τους Αλβανούς», που πιστεύει ότι τον θίγουν.
Αναφέρεται στην ενθρόνιση του που έγινε την Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 στον Καθεδρικό Ναό των Τιράνων, και όχι σε κάποιο …ξενοδοχείο όπως γράφεται υποτιμητικά στο δημοσίευμα.
Η παρέμβασή του στα γεγονότα της Χιμάρας ήταν υπέρ της διατήρησης της ειρήνης και της ηρεμίας και στις κατηγορίες που του προσάπτουν, αν έλαβε ποτέ το μέρος των Αλβανών, δηλώνει τις παρεμβάσεις του, το 1993 και το 1994 για τη ματαίωση της απέλασης Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα.
Γράφει συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος:
"Έχω επισημάνει πολλές φορές την απαράδεκτη συμπεριφορά των Ελλήνων αξιωματούχων στα συνοριακά σημεία διέλευσης και το έχω καταγγείλει με διάφορους τόνους. Επίσης, κατ’ επανάληψη με συνεντεύξεις μου στην Ελλάδα έχω καταδικάσει την ξενοφοβία και τόνισα την υποχρέωση της δικαιοσύνης για το σεβασμό της προσωπικότητας των μεταναστών και την αναγκαιότητα της συνεργασίας και της αμοιβαίας βοήθειας στο λαό μας.»
Ο συντάκτης σας - συνεχίζει ο Αναστάσιος πιο κάτω- βλέπει ως υπόπτους όσοι προέρχονται από την Ελλάδα και με επισκέπτονται. Θα ήθελα να τονίσω ότι πολλές προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και κοινωνικού χώρου αλλά και απλοί άνθρωποι από διάφορες χώρες του κόσμου με έχουν επισκεφθεί. Ο ίδιος γνωρίζει ότι όχι μόνον στην Αλβανία αλλά και σε άλλες χώρες οι αξιωματούχοι έχουν τη συνήθεια να επισκέπτονται το Πατριαρχείο ή την έδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατάσκοποι ή εχθροί του κράτους. Επί 62 χρόνια έζησα στην Ελλάδα και είχα σημαντικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο, στην Ακαδημία, στην εκκλησιαστικές παγκόσμιες οργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησίων. Και όλοι όσοι με γνώρισαν επιζητούν να με επισκεφθούν. Και δεν βρισκόμαστε στην εποχή του Χότζα που έβλεπε παντού συνωμοσίες και κατασκόπους…
" Παρουσιάζει ο συντάκτης- γράφει ο Αρχιεπίσκοπος- αβάσιμα στοιχεία όταν διατείνεται ότι ευλόγησα τα κόκαλά των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία και μεταξύ αυτών ήταν νεκροί Αλβανοί πριν ή μετά τον πόλεμο.
Αυτά που γράφει είναι ψευδή. Η ευλάβεια προς τους νεκρούς στρατιώτες προέρχεται από το σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και είναι θεμελιώδης υποχρέωση μας, από τα χρόνια του Ομήρου, ακόμη.
Στα υπόλοιπα σημεία του μακροσκελούς άρθρου του, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, αναφέρεται στα της Εκκλησίας και των ναών που υπάρχουν στην Αλβανία και την προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής για τη διατήρησή τους.
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου